Reisschrijver in de klas

Mensen meenemen op reis zonder weg te gaan. Dat doet een reisschrijver. De lezer opent het verhaal en laat zich meevoeren naar een verre bestemming, op een grandioos avontuur. Vaak willen lezers zich laten inspireren over een bestemming waar ze zelf nog een keer naar toe willen. Of ze zijn blij dat ze de hachelijke avonturen uit sommige reisboeken mogen meemaken in hun leunstoel, veilig in de woonkamer!

Het genre Reisverhaal is bijzonder breed. Het kan gaan om een bestemming, een themaverhaal, een trektocht, een zoektocht - noem maar op. Jeroen Vogel schrijft reisverhalen voor een breed publiek. Vaak over trektochten (te voet door Groot-Brittannië, per trein door Cuba, met het openbaar vervoer van de ijsberen naar de pinguïns) en soms over zijn belevenissen op één bestemming (de campingwereld bij Venetië, het Canadese Banff). 

In een workshop van ongeveer 90 minuten maken de leerlingen kennis met het genre. Er wordt ingegaan op het Reisverhaal an sich, het uitzoeken van een schrijvenswaardig avontuur, schrijftechnieken en het uitwerken van het verhaal zelf. Zo wordt er binnen korte tijd een compleet beeld geschetst dat de leerlingen inspireert om zelf aan de slag te gaan. Desgewenst kan er op bepaalde aspecten dieper worden ingegaan.

Reisschrijver in de klas is toegespitst op de groepen 7 en 8 en klassen 1 en 2. (Hoe jonger een kind geïnspireerd kan raken, hoe eerder het kan anticiperen op het latere leven.) De kosten bedragen €100, exclusief BTW, inclusief reiskosten, voor Nederlandse scholen. Voor Vlaamse scholen geldt €150, exclusief BTW, in verband met hogere reiskosten. 

Voor meer informatie: Info@deschrijvendereiziger.nl

5-daagse workshop Reisverhalen Schrijven

Reisjournalist Jeroen Vogel geeft deze zomer een 5-daagse workshop reisverhalen schrijven voor creatieve tieners van 12 t/m 14 jaar.

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is geen vakantie of zomerkamp. Nee, dit is voor tieners van 12 tot en met 14 jaar die serieuze ambities hebben op creatief gebied en kennis willen maken met een zeer breed genre.

Wat gaan we doen?

Om een goed reisverhaal te schrijven, gaan we daadwerkelijk op reis (naar Vlaanderen). In een gaaf hostel slaap je met je studiegenoten op een eigen slaapzaal. Elke ochtend, na het ontbijt, krijg je theorieles en 's middags gaan we naar buiten om verhaalmateriaal te verzamelen. Eenmaal thuis heb je genoeg bagage om jouw reisverhaal op papier te gaan zetten. Je krijgt tot slot niet alleen constructieve feedback, maar jouw verhaal wordt ook afgedrukt in een boekje dat iedereen krijgt als aandenken.

Opgeven?

Stuur een email* naar info@deschrijvendereiziger.nl met daarin jouw voor- en achternaam, leeftijd, motivatie en wanneer jij beschikbaar bent.

De exacte data worden later bepaald. Kosten: €870, inclusief treinreis, verblijf, alle maaltijden, alle activiteiten, les-materiaal en een boekje met alle reisverhalen als aandenken.

*Toestemming van ouders/voogd is verplicht.