Workshops en lezingen

Reisschrijver in de klas

Mensen meenemen op reis zonder weg te gaan. Dat doet een reisschrijver. De lezer opent het verhaal en laat zich meevoeren naar een verre bestemming, op een grandioos avontuur. Vaak willen lezers zich laten inspireren over een bestemming waar ze zelf nog een keer naar toe willen. Of ze zijn blij dat ze de hachelijke avonturen uit sommige reisboeken mogen meemaken in hun leunstoel, veilig in de woonkamer!

Het genre Reisverhaal is bijzonder breed. Het kan gaan om een bestemming, een themaverhaal, een trektocht, een zoektocht - noem maar op. Jeroen Vogel schrijft reisverhalen voor een breed publiek. Vaak over trektochten (te voet door Groot-Brittannië, per trein door Cuba, met het openbaar vervoer van de ijsberen naar de pinguïns) en soms over zijn belevenissen op één bestemming (de campingwereld bij Venetië, het Canadese Banff). 

In een workshop van ongeveer 90 minuten maken de leerlingen kennis met het genre. Er wordt ingegaan op het Reisverhaal an sich, het uitzoeken van een schrijvenswaardig avontuur, schrijftechnieken en het uitwerken van het verhaal zelf. Zo wordt er binnen korte tijd een compleet beeld geschetst dat de leerlingen inspireert om zelf aan de slag te gaan. Desgewenst kan er op bepaalde aspecten dieper worden ingegaan.

Reisschrijver in de klas is toegespitst op de groepen 7 en 8 en klassen 1 en 2. (Hoe jonger een kind geïnspireerd kan raken, hoe eerder het kan anticiperen op het latere leven.) De kosten bedragen €100, exclusief BTW, inclusief reiskosten, voor Nederlandse scholen. Voor Vlaamse scholen geldt €150, exclusief BTW, in verband met hogere reiskosten. 

Voor meer informatie: Info@deschrijvendereiziger.nl

In ontwikkeling (2022): 5-daagse workshop Reisverhalen Schrijven
voor 12 t/m 14-jarigen

Reisjournalist Jeroen Vogel geeft volgende zomer een 5-daagse workshop reisverhalen schrijven voor creatieve tieners van 12 t/m 14 jaar.

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is geen vakantie of zomerkamp. Nee, dit is voor tieners van 12 tot en met 14 jaar die serieuze ambities hebben op creatief gebied en kennis willen maken met een zeer breed genre. Tijdens deze 5-daagse workshop volg je een intens programma met veel creatieve vrijheid. Je kunt prima meekomen met de lesstof als je havo of atheneum doet. Houd er van tevoren wel rekening mee dat je constant met je medestudenten zult optrekken: er zijn bijna geen momenten waarop je even alleen bent. De groepscohesie is mede afhankelijk van jouw goede manieren, relativeringsvermogen en sociale houding. Kortom, je moet een beetje volwassen zijn. Daarnaast helpt het ook als je alvast een leuk reisboek leest - 'reisboeken' is een onderwerp dat we gaan bespreken. 

Wat gaan we doen?

Om een goed reisverhaal te schrijven, gaan we daadwerkelijk op reis (naar Vlaanderen). In een gaaf hostel slaap je met je studiegenoten op een eigen slaapzaal. Elke ochtend, na het ontbijt, krijg je theorieles en 's middags gaan we naar buiten om verhaalmateriaal te verzamelen. Je leert van alles over karakterontwikkeling, landschapsbeschrijving, het belang van notities maken, tekstflow en verteltechnieken. Jouw reis wordt jouw verhaal; jouw studiegenoten de karakters; het hostel en de omgeving de achtergrond. Eenmaal thuis heb je genoeg bagage om jouw reisverhaal op papier te gaan zetten. Je krijgt tot slot niet alleen constructieve feedback, maar jouw verhaal wordt ook afgedrukt in een boekje dat iedereen krijgt als aandenken.

Opgeven?

Stuur een email* naar info@deschrijvendereiziger.nl met daarin jouw voor- en achternaam, leeftijd, motivatie en wanneer jij beschikbaar bent tijdens je zomervakantie. De exacte data worden namelijk later bepaald aan de hand van de groepssamenstelling. Bij teveel belangstelling kan er op motivatie worden geselecteerd.

Kosten: €870, inclusief treinreis, verblijf, alle maaltijden, alle activiteiten, les-materiaal en een boekje met alle reisverhalen als aandenken.

*Toestemming van ouders/voogd is verplicht.

Begeleiding

De minimale groepsgrootte is 4, de maximale groepsgrootte is 6. Het is de bedoeling dat er twee begeleiders meegaan (een co-begeleider wordt momenteel nog gezocht in de wereld der reisbloggers!). Jeroen Vogel heeft drie zomers als instructeur op een Amerikaans zomerkamp gewerkt en combineert tijdens deze 5-daagse workshop die ervaring met zijn werk als reisjournalist. De deelnemers slapen op hun eigen slaapzaal. Uitzonderingssituaties daargelaten worden zij geacht in staat te zijn om zonder toezicht op tijd naar bed te gaan (met nadrukkelijk respect voor studiegenoten die meer slaap nodig hebben) en op de afgesproken tijd bij het ontbijt aanwezig te zijn, klaar voor de dag. Er wordt buiten het hostel gewerkt met een buddy-systeem, zodat de groep elkaar in de gaten houdt. Het is voor ouders dan ook van belang om bij het geven van toestemming voor deelname deze opzet in het achterhoofd te houden: is uw zoon/dochter zelfstandig en volwassen genoeg?

Correspondentiecursus Reisverhalen Schrijven voor Volwassenen

In ontwikkeling. Kom snel terug voor meer!

--> Sta jij te popelen om hieraan te beginnen? Laat het weten via info@deschrijvendereiziger.nl. Bij voldoende animo krijgt de ontwikkeling van deze cursus meer prioriteit naast de aankomende boektitels en reisartikelen. De kosten zullen waarschijnlijk rond €150 komen te liggen, inclusief BTW, voor een 5-delige cursus.

Lezing: Australië

Australië spreekt bij veel mensen tot de verbeelding - de okerrode woestijn, de dodelijke reptielen, de immense leegte, de 'gekke' dieren, de diverse bevolking en het unieke accent vol afkortingen. Na twee jaar daar te hebben rondgetrokken is Jeroen Vogel een echte Australië-fan geworden. Hij neemt zijn publiek graag mee naar de wondere wereld van dat Land Daaronder.

De lezing Australië (90 minuten) is geschikt voor ieder publiek. De kosten bedragen €100 excl. BTW (Vlaanderen €150 excl. BTW). Geef van tevoren aan of een signeersessie voor zijn reisboek over Australië tot de wensen behoort, zodat er genoeg tijd is (minstens 4 weken) om de boeken te bestellen bij de drukker en naar de spreeklocatie te verzenden (€25 per boek). Een snellere methode is om het publiek zelf een exemplaar te laten bestellen bij de boekhandel.

Lezing: Expeditie Amerika

Deze lezing hoort bij het avontuurlijke reisboek Expeditie Amerika. Anderhalf uur lang neemt reisjournalist en avonturier Jeroen Vogel u mee naar de Amerikaanse continenten, waar hij met het openbaar vervoer van de ijsberen naar de pinguïns reisde. 

Deze lezing is geschikt voor ieder publiek. De kosten bedragen €100 excl. BTW (Vlaanderen €150 excl. BTW). Geef van tevoren aan of een signeersessie voor zijn reisboek over deze reis tot de wensen behoort, zodat er genoeg tijd is (minstens 4 weken) om de boeken te bestellen bij de drukker en naar de spreeklocatie te verzenden (€20 per boek). Een snellere methode is om het publiek zelf een exemplaar te laten bestellen bij de boekhandel.