In Cuba: De trein naar Guantánamo

PER TREIN DWARS DOOR CUBA

‘Wie een land goed wil leren kennen, stapt voor een eerste kennismaking op de trein,’ schrijft Jeroen Vogel wanneer hij begint aan zijn treinreis door Cuba. Van het westelijk gelegen stadje Guane, waar de spoorbaan begint, reist hij in omgebouwde goederenwagons en de allernieuwste rijtuigen oostwaarts richting Guantánamo, waar het spoor eindigt.

Onderweg slaapt hij in casas particulares, brengt hij uren door in de wachtkamers op stations en slentert hij door Havana Vieja, Viñales en Santiago de Cuba. In Baracoa maakt hij kennis met een groepje gepensioneerde westerlingen dat met één doel naar Cuba is afgereisd: gewillige meiden van twintig jaar. Al snel doopt hij hen de Baracoa Desperado Club. In Ciego de Ávila wordt hem de hotelkamer geweigerd omdat hij een buitenlander is en in Santiago de Cuba weigert de lokettist hem om dezelfde reden een treinkaartje voor het allerlaatste traject…

Het resultaat van al deze (en nog veel meer) ervaringen is De trein naar Guantánamo, een levendig en humoristisch reisverhaal vol gebeurtenissen, ontmoetingen, weetjes, geschiedenis en observaties die het mysterieuze eiland tot leven brengen. Dit boek is een must-read voor (potentiële) Cuba-gangers, leunstoelreizigers, treinfanaten en iedereen die graag kennis wil maken met (of herinneringen wil ophalen aan) een bijzonder land.

Zo kom je aan jouw exemplaar

De boekhandelversie - kwalitatief het beste - kost €18. Deze kun je via jouw lokale boekhandel bestellen (ISBN 9789464180237) of via Bol.com. Voor het gemak kun je hier klikken, maar mocht je mij een kop koffie gunnen en 'm direct bij de uitgever willen kopen kun je terecht in de shop van Brave New Books

In Cuba is nog niet opgenomen in de Witte Serie.

Niet iedereen is een fan van Amazon, maar op hun Duitse versie kun je een exemplaar kopen voor €6,30 en gewoon met iDeal afrekenen. Jawohl!

Liever een e-boek? Dan heb je de keuze uit Kobo en Kindle van Amazon (€2,99).

Hoor je het ook eens van een ander...

Als schrijver kan ik wel roepen hoe leuk mijn boeken zijn, maar het oordeel laat ik toch liever aan de lezers zelf over. Lees bijvoorbeeld eens deze blog van een onafhankelijke Cuba-specialist.