Backpacken op je 16e? Jazeker!

Veel jongeren doen het: een maandenlange backpacktrip door Zuidoost-Azië, Midden- of Zuid-Amerika. De meeste backpackers zijn tussen de 18 en 26 jaar. Voor hun 18e zitten ze vaak nog op school en na hun 26e roept het huisje-boompje-beestje-bestaan. Vanaf de 18e verjaardag geldt bovendien dat je in alle vrijheid tickets kunt kopen, overnachtingen kunt regelen en alcohol mag bestellen. 

Toch is het een goed idee om voor je eerste solotrip niet meteen naar de andere kant van de wereld te vliegen. Een oefentrip - een week of twee, dichtbij huis - helpt vooral om inzicht in jezelf te krijgen. Krijg je op dag 3 al last van heimwee? Ben je financieel een beetje verantwoordelijk (en eerlijk naar jezelf)? Heb je je inpakvaardigheden onder de knie? Op deze manier kun je de smaak een beetje te pakken krijgen, je ouders overtuigen van je zelfstandigheid en je reisvaardigheden optimaliseren. Anderzijds kun je ook tot de conclusie komen dat dit echt niet jouw ding is. Misschien ben je wel niet zo'n reiziger of doe je liever vrijwilligerswerk. Hoe dan ook, het mooie is dat je zo'n oefentrip al op je 16e of 17e kunt doen. Zo ben je er in ieder geval op tijd bij.

In dit artikel ga ik je helpen om jouw (oefen)trip zo goed mogelijk voor te bereiden. 

Jeugdherberg of hostel?

In Nederland biedt Stayokay goedkope overnachtingen aan in haar 20 hostels (minimumleeftijd in de Amsterdamse vestigingen is 18 jaar), in Vlaanderen doet de VJH hetzelfde in 22 jeugdherbergen en in Wallonië kun je terecht bij de 11 jeugdherbergen van Les Auberges de Jeunesse. Daarnaast bevinden zich in de grote steden vaak ook onafhankelijke hostels.

Laat je niet misleiden door de termen "jeugdherberg" en "hostel." Ze betekenen namelijk precies hetzelfde. De Nederlandse Stayokay vond een jaar of twintig geleden het woord "jeugdherberg" nogal oubollig. Ze hebben daarop hun toenmalige naam, NJHC (Nederlandse JeugdHerberg Centrale), veranderd in Stayokay en hun jeugdherbergen werden voortaan "hostels" genoemd. (Je zou nu kunnen zeggen dat deze verandering plaatsvond in de tijdsgeest van het millennium.) In Vlaanderen hebben ze, zoals in vrijwel alle andere landen, wel vastgehouden aan hun roots: daar zijn het nog steeds jeugdherbergen. Ze houden bovendien vast aan enkele jeugdherbergprincipes: open voor iedereen en voor een deel steunend op vrijwilligers.

Van oudsher was de jeugdherberg bedoeld om jongeren op trektocht - vaak te voet of te fiets - een goedkope overnachtingsmogelijkheid te bieden op plekken waar je normaal gesproken alleen in een peperduur hotel terecht kon. Er werden lege panden opgeknapt, kastelen in bruikleen gegeven en nieuwbouwprojecten opgetuigd. Duitsland kende op haar hoogtepunt 2500 "jugendherbergen" (nu zijn er nog zo'n 450) en Nederland 89 (nu nog 20). Dit gedeelte van het concept is niet verloren gegaan: je kunt nog steeds op trektocht en voor een laag bedrag op de meest waanzinnige locaties verblijven. Als jij besluit tot een oefentrip, treed je dus in de voetsporen van honderdduizenden reislustige voorgangers. 

De voorbereidingen

Je route

Het plannen van een reis is bijna net zo leuk als de reis zelf. Hoelang ga je op pad? Waar wil je naartoe? Wat zijn de mogelijkheden binnen jouw budget? Welke verwachtingen heb je? Wil je naar steden of juist de natuur in - heuvels, bossen, strand? Het kan allemaal. 

Je route hangt natuurlijk af van de plekken waar jij gaat overnachten. Een verblijf van minimaal twee nachten, maar niet meer dan vier, per locatie is vaak genoeg om het meeste uit die bestemming te halen. 

Je bagage
Mensen die voor de eerste keer gaan backpacken, hebben nog weleens de neiging om veel te veel in te pakken. Als je een stacaravan huurt op een Italiaanse camping, is het logisch dat je de achterbak volstouwt: de ruimte is nou eenmaal beschikbaar en de auto "draagt" het toch. In het geval van een rugzak wil je juist minimaliseren zonder het risico te lopen dat je iets cruciaals niet bij je hebt.

Welke rugzak het beste bij je past, is een kwestie van persoonlijke voorkeuren en reisplannen. Er staan veel blogs op internet met cruciale informatie. Ik ben geen trekkersrugzakexpert. Ik ben naar een goede outdoorzaak gegaan en ben prima begeleid (helaas is deze zaak, De Kampeerwinkel in Zaandam, inmiddels failliet). Als een outdoorverkoper zijn werk serieus neemt, loop jij met de juiste trekkersrugzak de winkel uit. Verkijk je niet op de prijs: een beetje rugzak kost minstens €180. 

Mijn grote rugzak staat meestal werkloos in de kast. Ik ben - zeker op het gebied van bagage - inmiddels een minimalist geworden. Ruim drie weken Cuba ging gemakkelijk met een laptoprugzak van 4,7 kilo. Tien dagen Polen, hartje winter, lukte nog net. Het is een kwestie van zoveel mogelijk thuislaten. Wat je wel meeneemt, rol je zo strak mogelijk op. Soms kun je een shirt heus nog wel een tweede dag aan. Een spijkerbroek neemt veel ruimte in, maar een lichte katoenen broek niet. Zo moet je het een beetje afwegen aan de hand van je eigen standaard en reiswensen. Ga je veel zwemmen, wandelen, hardlopen of fietsen? Heb je meerdere handdoeken nodig? Wil je graag een fles water mee kunnen nemen? Je komt met extra activiteiten al snel op een tas van 30 liter, een heel fijn formaat overigens voor twee weken hostelhoppen in Nederland en België.

Je reserveringen

Er kan van alles gebeuren waardoor je reis (of een gedeelte ervan) opeens in het water valt. Heb je dan non-flex geboekt, wat annuleren of wijzigen voorwaardelijk verbiedt, ben je mooi je geld kwijt. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Maak je reserveringen bij de hostels zelf, niet via Booking.com of een andere boekingssite waar het hostel commissie voor moet betalen. Bovendien is het voor een hostel veel gemakkelijker om jou te helpen wanneer je direct bij hen hebt geboekt dan wanneer ze de strenge voorwaarden van een derde partij moeten handhaven.

Voor Nederlandse hostels boek je op: www.stayokay.com

Voor Vlaamse jeugdherbergen ga je naar: www.jeugdherbergen.be

Voor Waalse auberges de jeunesse surf je naar: www.lesaubergesdejeunesse.be

Je reis van hostel naar hostel

Dit is een belangrijk punt: hoe ga je je verplaatsen? De NS heeft een Jongerendagkaart waarmee je tussen je 12e en 18e voor €7,50 een hele dag kunt treinen. Deze kan alleen via de app worden gekocht en de conducteur heeft het recht om aan de hand van je ID-kaart je leeftijd te verifiëren. Uiteraard geldt deze kaart niet in België.

De Belgische Spoorwegen (NMBS) hebben wel iets soortgelijks: de Youth Multi (Go Pass 10). Deze kost €53 en staat toe dat je binnen een jaar tien dagen lang onbeperkt kan reizen. Dat is stukken voordeliger dan bijvoorbeeld de Interrail Benelux Pass, die met €105 voor drie reisdagen (binnen een maand) financieel niet bijster interessant is. Anders dan NS' Jongerendagkaart kan deze Youth Multi ook gewoon aan loket en automaat worden gehaald, zodat je je telefoon niet hoeft te bevuilen met de zoveelste app.

In Nederland kun je op 9292.nl je reis van deur tot deur plannen.

In België kun je op belgiantrain.be terecht.

Je ouders overtuigen

Tja, je bent nog minderjarig en hebt nog geen zeggenschap over jezelf. Als jouw ouders niet willen dat je als minderjarige gaat backpacken, moet je het ook zeker niet gaan doen. Dat heeft te maken met respect voor degenen die jou het leven hebben geschonken. Niemand die je daarbij kan helpen. 

Maar soms valt een eerste afwijzing toch nog om te zetten in een "Nou, goed dan." Probeer je ouders op een respectvolle manier te overtuigen.

Hoe?

Overtuigen kun je wellicht doen door hen een solide reisplan te laten zien. Ga niet naar grote steden, bijvoorbeeld. Als je straks backpackt in Zuidoost-Azië zijn de beste ervaringen (meestal) ook in de kleinere plaatsen. Laat in al je acties zien dat je zelfstandig en volwassen genoeg bent om zo'n trip te maken. Laat hen je wegbrengen naar het eerste hostel. Wees open en eerlijk als je plannen onverhoopt wijzigen. Wijk niet af van een afspraak over het onderhouden van contact. 

De reis zelf

Over dit gedeelte kan ik kort zijn. Dat is namelijk helemaal aan jou. Laat je de rest van de wereld weten hoe je reis was, hieronder in de comments? 

Pas goed op jezelf en een heel goede reis gewenst!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.