Superproloog Pieterpad: Begin op de Noordkaap

Dat het Pieterpad in Pieterburen begint is geen nieuws, maar wist je dat veel mensen ook de 'proloog' lopen? Dit is een route van enkele kilometers vanaf de Waddenzee, zodat je echt van begin tot eind de lengte van Nederland bewandelt. 

Ik wist het eerlijk gezegd niet. Toen ik aan het Pieterpad begon, was de wandelroute voor mij in eerste instantie een middel voor een andere uitdaging: van het noordelijkste puntje naar het zuidelijkste puntje van Nederland lopen - van het monument de Noordkaap nabij de Eemshaven naar het buurtschap Klein-Kuttingen.

Ik deed dit voor een boekje over Nederland tijdens de tweede coronagolf. Het zijn immers bijzondere tijden en door het Pieterpad plus proloog en epiloog te lopen meende ik een veilige manier te hebben gevonden om die vast te leggen. (Zie hieronder voor meer informatie.)

Onderweg krijg ik weleens de vraag hoever de Noordkaap van Pieterburen vandaan is en hoe je daar komt zonder de voeten al teveel te vermoeien met extra kilometers - het is immers 8 of 9 kilometer vanaf het dichtstbijzijnde treinstation (Roodeschool of Uithuizermeeden) of 5 kilometer vanaf stations Eemshaven, maar met 5 treinen per dag is die optie niet voor iedereen haalbaar.

Daarom hier het antwoord op die laatste vraag en de route van Noordkaap naar Pieterburen.

Ik heb op die eerste dag een taxi besteld bij Taxi Gorter, gevestigd in de Eemshaven. Ik gaf aan hen de tijd op waarop de trein in Roodeschool zou arriveren en daar stond toen inderdaad een taxibusje voor me klaar. De rit naar monument de Noordkaap, op het noordelijkste stukje van het Nederlands vasteland, kostte €25,75. Ik was alleen, maar met meerdere mensen wordt dat bedrag natuurlijk steeds aantrekkelijker. De taxi zette me pal onderaan de dijk af. Ideaal: zo kon ik de 24 kilometer naar Pieterburen, ongetraind als ik was, toch uitgerust aanvangen.

---> Klik hier voor de website van Taxi Gorter <---

De route naar Pieterburen is niet erg lastig. Er zijn twee opties: helemaal langs de dijk totdat je ten noorden van Pieterburen landinwaarts moet of ongeveer de helft over de dijk en de rest via landweggetjes. Ik koos voor de tweede, want die eerste optie had ik al eens gelopen en is bijzonder saai.

Het probleem is namelijk: de dijk verandert niet. Het is gras, het is Waddenzee, het is akkers, het is schapenstront, etc. Daarom wisselde ik nu af door 11,6km westwaarts over de dijk te lopen tot Noordpolderzijl. Bij dit buurtschap ligt de kleinste buitendijkse zeehaven van Nederland en is er zelfs een café. Het buurtschap is een fijn rustpunt met bankjes en interessante informatiepanelen. Hier kan de wandelaar zijn keuze maken: verder via de dijk of toch via de landweggetjes. Ik liep via de lange weg zuidwaarts.

Hier de route die ik liep:

Op de T-splitsing rechtsaf. De weg volgen tot Vakantieoord De Slikken. Hier linksaf. Weg helemaal volgen tot Pieterburen is bereikt. 

In plaats van linksaf bij De Slikken loopt een officiële wandelroute rechtdoor over de Allard Kwastweg. Deze is rustiger. Ik liep via de hoofdweg in verband met de invallende duisternis. Wie de route heeft gelopen en wil delen, kan deze in de reactie-sectie hieronder achterlaten.

In verband met de aanwezigheid van schapen zijn honden niet welkom op de dijk!

Het boek (en de Superepiloog)

Het boekje over deze wandeltocht is verkrijgbaar via onderstaande link. De wandelroute van Maastricht naar Klein-Kuttingen, de Superepiloog, staat erin beschreven.

Klik hier voor In Nederland 2: De weg naar Klein-Kuttingen

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.